
 
 

TIPS ON THE RULES OF GOLF 

The above tip is based on the Rules of Golf as published by the R&A Rules Limited. The R&A is golf’s governing body 
and organiser of The Open Championship. The R&A is committed to working for golf and operates with the consent of 

DAMAGE ON PUTTING GREEN 
 
RULE 16-1c.    Repair of Hole Plugs, ball marks and other damage 
 
The player may repair an old hole plug or damage to the putting green caused by the impact of a ball, 
whether or not the player’s ball lies on the putting green. If a ball or ball-marker is accidentally 
moved in the process of the repair, the ball or ball-marker must be replaced. There is no penalty, 
provided the movement of the ball or ball-marker is directly attributable to the specific act of 
repairing an old hole plug or damage to the putting green caused by the impact of a ball. Otherwise, 
Rule 18 applies. Any other damage to the putting green must not be repaired if it might 
assist the player in his subsequent play of the hole. 
 
PENALTY FOR BREACH OF RULE: Match play – Loss of hole;  Stroke play – Two strokes. 
 
 
DECISION 16-1a/13.  Line of Putt Damaged Accidentally by Opponent,  

Fellow-Competitor or Their Caddies 
Q. An opponent, fellow-competitor or one of their caddies accidentally steps on and damages 

the player's line of putt. What is the ruling? 
A. There is no penalty. Rule 1-2 is not applicable. In equity (Rule 1-4), the player may have the 

line of putt restored to its original condition. The player is entitled to the lie and line of putt 
he had when his ball came to rest. The line of putt may be restored by anyone. If it is not 
possible to restore the line of putt, the player would be justified in requesting the 
Committee to grant relief. If the damage is severe enough, the Committee may declare the 
area to be ground under repair, in which case the competitor may take relief under Rule 25-
1b(iii). 

 
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 
 
Q. May the Committee introduce a Local Rule to enable players to tap down damage to putting 

surface? 
A. No. The Committee has no power to waive a Rule of Golf. Players should be encouraged to 

repair damage, like spike or scuff marks, after their group has finished putting. 
 
Q. Tour players are often seen tapping something down on their line of putt? Is this allowed for 

professionals? 
A. The professional players have to abide with the same Rules of Golf as amateur players. What 

these players would be tapping down would be ball or pitch marks and not spike marks or 
other damage on the green. 

 
Q. Why is relief granted from mole cricket casts and not from other damage on the putting 

green? 
A. By definition, mole crickets casts are abnormal ground conditions and relief is granted under 

Rule 25-1. These casts may not be tapped down. The player has the option to either brush 
the casts away or lift and place the ball at the nearest point of relief. Rule 25-1b (iii). The 
Committee may make a Local Rule stating that the interference by an abnormal ground 
condition with a player’s stance is deemed not to be, of itself, interference under this Rule. 
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